diumenge, 25 d’agost del 2013

Els peixos d'Ordralfabètix




Als còmics d'Astèrix la qualitat dels peixos d'Ordralfabètix, el peixater, actua com a catalitzador de les tensions internes del llogarret gal i provoca molts cops la baralla entre els seus habitants. 



Un catalitzador és segons el diccionari de l'IEC:  
Catalitzador: que produeix una catàlisi. || Substància catalitzadora.
Aclarim el concepte buscant termes amb la mateixa arrel:
Catàlisi: modificació de la velocitat d'una reacció química produïda per la presència d'una substància que aparentment roman intacta.
Catalitzar: (...) fig.Provocar per la seva sola presència la realització ( de quelcom que ja existia prèviament).

A la vida moderna els catalitzadors es fan servir en l'àmbit industrial i químic. Tot i això una forma molt propera d'observar-ne l'acció és abocant àcid acètic o cítric (vinagre o llimona) a la llet i observar el procès de coagulació o quallat consegüent que possibilita l'el·laboració de productes làctics com el recuit i el formatge.


Similarment a nivell humà i social hi ha elements que actuen com a catalitzadors, és a dir que provoquen una reacció. No hem de confondre amb el terme "detonant", que en sí és un fet puntual que fa aflorar passions o instints latents. 

En algunes persones una estructura mental prèvia, per exemple ideològica, religiosa o psicològica, actua com a catalitzador i determina el comportament de l'individu. 
A tall d'exemple pensem en l'antisemitisme, que tant podia determinar la marginació dels jueus com la seva anihilació física; l'anticlericalisme o el fanatisme, tristament responsables de moltes accions a la rereguarda durant la Guerra Civil; el prejudici racial, de règims colonials i post-colonials.

Tristament no pot passar com al llogarret gal que, després d'haver-se desfogat tornen a ser amics. Aquesta és la virtut dels peixos d'Ordralfabètix: provoquen les baralles però no alteren la convivència general.
Pausa per dinar i "tornem després del cafè?", pregunta Obèlix