divendres, 27 de juliol del 2012

Lectures de juny

Aquestes setmanes de conval·lescència han estat bones per enllestir lectures. Aquí deixo els comentaris sobre tres obres:




a) El amor en clima frío (Love in cold climate), de Nancy Mitford, ed. Libros del asteroide.
Després de la lectura de In the pursuit of love esperava una obra tan amena com aquella. L'autora reprén el mateix paper de narradora en primera persona i desenvolupa una trama paral·lela a la de la primera novel·la, que finalment acaba consistint en la descripció de l'ostentosa forma de vida d'una classe social ja en decadència durant els anys vint i trenta. Decebedor.


b) Mi abuelo llegó esquiando , de Daniel Katz, ed. Libros del asteroide.

Daniel Katz
Daniel Katz, l'autor.
Literatura finesa (o finlandesa). Teòricament humorística, t'arrenca algun lleu somriure en imaginar-te alguna escena de les que descriu -com la de jueus comprant fuel per fugir als soldats de la Wehrmacht-, però ningú supera els esperpents de Tom Sharpe. La trama gira al voltant de les tres generacions d'una família de jueus emigrada de Rússia a Finlàndia. Desfilen soldats tsaristes, diplomàtics i orquestres soviètiques, pescadors suecs, rabins... Pel meu gust millorable, però potser és el sentit de l'humor finès.  


c) Tot el que tinc ho duc al damunt (Atemschaukel); de Herta Müller.

Segona novel·la de la Nobel deutschrumänerin. Aquest cop l'autora ens envia als lager (camps de treball, o en rus gulag) on es va confinar la minoria germanòfona de Romania després de la victòria soviètica a la segona guerra mundial. Recull de les vivències que els antics presoners van anar relatant, amb comptagotes, a l'autora.  Cinc anys de vida dura a l'estepa, realitzant treballs penosos a foneries insalubres o fàbriques de ciment polsoses, morint-se de gana o desnutrició, patint fred intens o calor infernal, oblidat pels teus. Frapant.
Un dia hauré d'atrevir-me a llegir algun llibre similar. De Solzhenitsin potser?
L'autora fullejant el seu llibre.